Innovació metodològica: les guies formatives

L’Àrea d’Investigació i Formació Social i Criminològica del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada ha publicat les guies formatives de diferents col·lectius professionals de l’àmbit d’execució penal.

Aquestes guies formatives recullen un treball sistemàtic d’identificació de les competències professionals i són fruit del treball conjunt de l’Àrea d’Investigació i Formació Social i Criminològica del CEJFE i cadascun dels col·lectius implicats en les guies: treballadors socials, psicòlegs, educadors, juristes i tècnics especialistes de les diferents àrees de treball de l’àmbit d’execució penal.

Les activitats formatives que contenen les guies s’orienten a l’adquisició de les competències professionals necessàries per al correcte desenvolupament de l’activitat professional. La metodologia se centra en la pràctica: els continguts teòrics emmarquen l’activitat, però la formació té una orientació prioritàriament procedimental i actitudinal (aprendre a fer).

Les guies es refereixen a la formació especialitzada dels professionals dels següents serveis de l’àmbit de l’execució penal: centres penitenciaris, justícia juvenil, oficines d’atenció a la víctima del delicte, assessorament tècnic penal, mediació penal i mesures penals a la comunitat; i tracten dels currículums formatius dels següents col·lectius professionals: tècnics especialistes de serveis penitenciaris, psicòlegs, educadors socials, juristes i treballadors socials, per a cadascun dels serveis corresponents.

Cada guia conté:

  • la descripció de les competències professionals,
  • la descripció dels comportaments observables que defineixen operativament la competència,
  • una proposta d’activitat formativa bàsica per desenvolupar la competència, i
  • una llista oberta d’activitats formatives d’aprofundiment.

Al llarg del període de 2008-2012 el nombre d’activitats relacionades amb el model competencial s’ha anat incrementat de manera regular, per acabar vinculant tota l’oferta formativa d’aquesta Àrea del Centre d’Estudis Jurídics prevista per el 2013 a les noves guies formatives.

Més informació i descàrrega de les guies formatives de col·lectius d’execució penal

Marta Ferrer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s