Protagonistes de la VII Jornada: els e-moderadors

Teníem clar que el coneixement de l’organització és a les persones –fa temps que ho diem- i teníem clar que un dels factors d’èxit del programa Compartim és la figura dels e-moderadors. Ahir ells van ser els protagonistes de la VII Jornada Compartim, que va tenir lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) entre les 15.30 i les 19.30 de la tarda. Alguns, a les 20 h, encara corríem pel CEJFE.

Sense menystenir les interessants ponències de Virginio Gallardo, que ens va parlar dels reptes de les organitzacions i la innovació, tot citant el Compartim com un exemple a seguir, i de Gabriel Ginebra, que ens va explicar com ser menys competents individualment i més competents treballant col·laborativament, el protagonistes del Compartim, membres i e-moderadors, van centrar l’interès de la Jornada.

Distribuïts en 6 tallers que havien de tenir una durada de 45 minuts i que n’haurien hagut de durar 90, els tallers van despertar l’interès de la majoria dels assistents: s’hi van establir converses interessants i es van explicar les diferents evolucions de diverses comunitats de pràctica (CoP) després de 7 anys de Compartim.

Al taller 1, Rosa M. Aragonés, e-moderadora de la CoP de psicòlegs d’assessorament tècnic penal, va explicar que la CoP estava formada per tots els psicòlegs d’assessorament tècnic penal, com havia evolucionat seva comunitat des de l’any 2009, els valors positius d’haver treballat en comunitat i en quin punt es trobaven actualment. Per ells, treballar millor dintre de l’organització no ha de ser una tasca voluntària, sinó obligatòria i, per tant, la gestió del coneixement s’hauria de subsumir com una funció més dels equips de treball. Les intervencions dels assessors (Francesca Cañas i Sergio Vásquez) i de membres del públic es van centrar precisament en l’evolució de la CoP i com podria assumir-ho l’organització.

Al taller 2, Les CoP que no tenen èxit, hi van participar els dos e-moderadors de la CoP de psicòlegs de centres penitenciaris, José Manuel Núñez i Joan Manuel López Capdevila, que van argüir diversos motius o factors (relacionats amb la motivació, amb la diferent percepció del projecte que en tenia el col·lectiu, amb el fet de basar tot el treball en l’e-Catalunya quan hi havia poca cultura tecnològica, etc.) pels quals ells creuen que la comunitat no va tenir continuïtat, tot i que els productes que van elaborar són bons.

També hi va intervenir Pedro Albino, exe-moderador de la CoP de docents de centres penitenciaris, que va apuntar diversos possibles motius: una situació laboral en transformació en aquell moment, manca de suport de la direcció, que no facilitava les trobades presencials, però sobretot no trobar el tema sobre el qual treballar, és a dir, l’objectiu.

Carles Folch i Mario Pérez-Montoro van actuar com a assessors del taller i van explicar també les seves experiències. Montoro va assenyalar que el fracàs de les CoP obeeix a multiples factors.

El taller 3, conduït per l’e-moderador de la comunitat de juristes criminòlegs, Joan Galeano, es va centrar a exposar l’itinerari de les comunitats de pràctica com a espais d’aprenentatge i reflexió a través d’entorns personals i professionals d’aprenentatge. El debat que s’hi va generar gràcies als diferents punts de vista que hi aportaven els assessors Laura Rosillo, experta en comunitats i xarxes socials; Ignasi Alcalde, consultor multimèdia, i Miren Fernández de Álava, investigadora del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB i membre de l’EDO, va ser molt ric i va deixar els assistents amb ganes de continuar debatent sobre les CoP com a solució en temps actuals a la més escassa formació tradicional, sobre l’acreditació de l’aprenentatge informal, sobre la CoP com a precursora de relacions més planes a les organitzacions i d’apoderament dels participants, sobre la ductilitat de les CoP per poder afrontar necessitats d’aprenentatge d’una manera immediata, molt abans que la formació tradicional es plantegi aquesta formació.

El taller 4, format per e-moderadors històrics, va tenir un alt nivell: vam passar de parlar de mitosi a parlar de fractalitat. Susana Gracia, e-moderadora de la CoP d’educadors socials de centres penitenciaris, va explicar com el col·lectiu es va dividir en diferents grups per tractar els temes que més preocupaven els educadors, per adaptar-se a les necessitats reals del col·lectiu i perquè ningú no se sentís exclòs del projecte. Julio Zino, e-moderador de la CoP TIC i Presó, va explicar un model diferent de comunitat que ha evolucionat cap a equips més transversals i també cap a la constitució de CoP ad hoc per a necessitats específiques. Dani Giménez i Blanca Rigau, de l’Agència de Protecció de la Salut a Catalunya, van explicar el seu model de comunitats de pràctica que neixen i moren durant un període anual per mitjà del que ells anomenen “mercadillo del coneixement”. En el debat es va analitzar el paper de la direcció o de l’organització en l’impuls o el desenvolupament de les comunitats.

Al taller 5, sobre les CoP ortodoxes, Jordi Pedrola, moderador de la CoP Activitat física i esport als centres penitenciaris, i Sònia Marco, moderadora de la CoP de monitors artístics dels centres penitenciaris, van basar les seves exposicions respectives explicant qui són, què fan, com funcionen, què els aporta la comunitat i quins són els factors que segons ells fan que les seves CoP tinguin èxit. D’una manera molt resumida, la comunitat els dóna cohesió com a grup, aprenentatge, seguretat, autoestima, reconeixement, satisfacció personal… I tot això reverteix en una dedicació i formació de més qualitat per als interns.

També hi va intervenir Sandra Sanz, experta en comunitats de pràctica, que va afirmar que perquè un CoP funcioni és bàsic que hi hagi una necessitat clara, un interès. Una comunitat mor quan l’interès de les persones desapareix, però que una comunitat desaparegui no s’ha de veure com un problema.

El taller 6 sobre el pragmatisme i les CoP assumint projectes aplicats com a grups de millora i innovació, el van conduir Eulàlia Sau, e-moderadora de la CoP de biblioteques judicials, i Jordi Burcet, coe-moderador de la CoP @plec Justícia Tarragona 2012, amb l’assessorament de David Rodríguez, professor de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB i membre de l’EDO. En aquest taller es va demostrar que quan el projecte és demandat per la direcció fa que la comunitat funcioni d’una manera més fluida. A banda del sentit de pertinença al grup, es treballa conjuntament per un objectiu que se sap d’antuvi que l’organització implementarà i aquest és un fet diferencial amb altres tipus de CoP en què els interessos del col·lectiu i els interessos de la direcció no van en la mateixa línia i en ocasions fa que la comunitat perdi força quan el producte de coneixement elaborat no troba l’encaix necessari a l’organització.

Tots els tallers haurien exigit més temps del que se’ls havia assignat inicialment perquè la conversa, el diàleg, la visió des de diversos punts de vista és des d’on aprenem i si ahir hi va haver un segon protagonista va ser el coneixement compartit. Una gran Jornada!

Materials de la VII Jornada Compartim

Post de Francesca Cañas: Comunidades, fractales y virtualidad

Post de Jesús Martínez: ¿Rollo Testigos Jehová para captar adeptos a las CoP?

Storify de la VII Jornada Compartim, per Alicia Pomares

Núria Vives

7 thoughts on “Protagonistes de la VII Jornada: els e-moderadors

 1. Va ser una jornada molt interessant.
  Moltes felicitats a tota la gent del Compartim ja que esteu aconseguint que ens animem a gestionar la nostra incompetència (com diria Gabriel Ginebra, espero)

  M'agrada

 2. Com deia una companya e-moderadora, el plaer és nostre com e-moderadors de gaudir d’aquesta experiència que és el “Compartim”.

  Una salutació a tothom,
  Joan.

  M'agrada

 3. Molt bona síntesi, Núria. Com deia en la presentació del Virgini Gallardo, la Jornada anual del Compartim és com tornar a casa en les dates prenadalenques i veure que ‘els teus’ són encara més interessants del que et semblava que continuaven sent. Gràcies per deixar-m’hi participar!!!

  M'agrada

 4. Gràcies Núria per compartir la crònica amb nosaltres… Sobretot amb les que no hi vam poder ser!!!
  Felicitats a tots els que seguim creient amb el compartim.

  elisabet

  M'agrada

 5. Gràcies, Núria, per la magnífica síntesi que ens fa reviure la Jornada. Un dia de reflexió, de trobada i de recarregar bateries amb l’ànim, experiència i saviesa dels companys-es del Compartim.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s