Els dMagaZines (revistes digitals en àudio) dels centres penitenciaris

Els dMagaZines, les revistes digitals en àudio, comencen a estendre’s als centres penitenciaris. El pioner ha estat Universo Cultural, el magazine abierto del MR4 del Centre Penitenciari Quatre Camins, que acaba d’arribar a la 12a edició. Però, segueixen el seu rastre els dMagaZines del Centre Penitenciari de Dones i del Centre Penitenciari de Girona: Femení Singular i La Mosca Magazine, respectivament. Els dMagaZines formen part del projecte AlfaDigital, de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, que participa al programa Compartim a través de la CoP TIC i presó.

Fem un petit repàs de la història de tots tres dMagaZines, amb totes les seves peculiaritats.

Universo Cultural
, és fruit d’un procés de progressiva integració de les TIC en les accions socioeducatives, de la mà de les educadores que el coordinen: l’Elisabet i l’Elisenda. Van partir d’un grup presencial d’educació intercultural; van participar de manera molt activa en un grup de treball de la CoP d’educadors socials per a la incorporació de les TIC al programa d’educació intercultural; van començar a aplicar el producte realitzat, van vincular el grup d’educació intercultural a la ràdio del centre i, finalment, tota aquesta experiència la van aportar als dMagaZines, que vam començar a l’estiu de 2011. Tot i que el grup ha anat canviant d’integrants, la dinàmica s’ha mantingut, tant pel que fa a la producció de continguts com al compromís de complir amb la periodicitat mensual del dMagaZine. A més a més, la integració de les TIC en les seves activitats ha permès una contínua incursió en nous camps. A tall d’exemple, per a la celebració del primer aniversari de “Universo Cultural” van fer un videoclip participatiu, molt espontani i molt ben aconseguit.

En el cas de Femení Singular del Centre Penitenciari de Dones, es parteix d’una revista que té una història de 20 anys i que a poc a poc es va anar passant a formats digitals. Primer a través d’un bloc i a finals de l’any passat, comencen el seu camí com a dMagaZine Femení Singular. El grup de producció, coordinat per l’educadora Lorena, treballa de manera molt intensa amb les TIC, a través del Punt TIC-Òmnia del centre. Aquesta disponibilitat de mitjans fa possible que les participants puguin assajar les diferents possibilitats de les TIC: edició de la revista, tractament d’imatge, cerca d’informació per Internet… També, darrerament, a través del projecte AlfaDigital, hem estat treballant amb el grup amb les Narratives digitals, els AudioRelats i els VideoRelats.

La Mosca Magazine del Centre Penitenciari de Girona, és el dMagaZine més nou. És un producte molt experimental, on es barregen els AudioRelats i les produccions pròpies i li donen un particular format. De fet La Mosca Magazine neix d’una iniciativa de la Susanna, l’educadora que coordina el grup de treball, de començar a treballar l’oferta de càpsules formatives del projecte AlfaDigital. Vam començar al mes de novembre i amb les produccions individuals es va fer aquesta primera edició dedicada al Nadal. Paral·lelament, el grup ha anat aprofundint en el domini del programari que utilitzem (Audacity, per tota l’edició i muntatge de l’àudio) i estem a punt de començar una càpsula de formació en videorelats. Per la seva banda, el grup de treball continua consolidant el dMagaZine en continguts i periodicitat.

Els dMagaZines s’estan revelant com a un mitjà de comunicació molt accessible per la seva facilitat de producció, pels requeriments tècnics (tant en equipament com en programari) i que obre moltes portes vers l’adquisició de diferents competències. A tot això s’afegeixen les possibilitats de difusió a través de la xarxa, que permet un interessant i enriquidor intercanvi “dins-fora” dels centres penitenciaris.

Podeu conèixer totes les edicions de Universo Cultural, el magazine abierto, a través d’aquest enllaç. I les edicions de Femení Singular i de La Mosca Magazine a través del bloc del projecte AlfaDigital.

Julio Zino
Julio Zino

4 thoughts on “Els dMagaZines (revistes digitals en àudio) dels centres penitenciaris

 1. Julio, gràcies per aquest reconeixement a la feina!!! T’agraeixo la visibilitat que fas sempre dels dMagazines. Com molt bé dius són una eina de treball molt interessant, que permet descubrir moltes facetes tant tècniques com pròpies de cadascú. Són una vertadera eina educativa que permet treballar molts aspectes tant d’aprenentatge com d’autoconeixement.
  I ja sap que de l”Universo Cultural n’ets membre fundador i part del grup. Gràcies de nou.

  M'agrada

 2. Em sembla fantàstic que se’n faci difusió d’aquesta tasca tan important per a la rehabilitació efectiva –mitjançant la cultura i la creativitat– de les persones privades de llibertat al nostre país. Felicitats per la feina i per aquest post divulgatiu tan documentat!

  M'agrada

 3. Enhorabona per la feina feta a totes les persones que hi treballen. Com que l’he seguit des del començament i l’he vist créixer (fins i tot em van deixar participar-hi una mica), m’encanta l’Universo Cultural i us desitjo molt llarga vida. També als dMgazines nous: només he sentit La Mosca i em va semblar d’una molt bona qualitat per ser el primer número. Resumint: enhorabona i endavant, una gran feina de tothom! 🙂

  M'agrada

 4. Moltes gràcies Julio per aquest post. La veritat és que els dMagaZines estan tenint gran difusió i gran rebuda cosa que ens anima a tirar endavant i poc a poc anar innovant i millorant les edicions mensuals. Mitjançant l’Universo Cultural hem pogut descubrir molts talents que teníem amagats.
  Gràcies per engrescar-nos en aquesta experiència i per acompanya-nos en el caminar!!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s