Coworking

Sessió sobre coworking al CEJFECreatiu, col·laboratiu, coworking… Així es presenta en el seu web Makers of Barcelona –MOB–, un espai de coworking on diferents professionals i petites empreses desenvolupen els seus projectes creant sinergies i col·laboracions amb la comunitat que s’hi crea. Yoel Karaso, soci de la comunitat MOB, ens en va explicar els detalls en la sessió Coworking: nous espais de treball i col·laboració, que va tenir lloc ahir al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

També hi van participar Cristina Martínez-Sandoval, ambaixadora a Barcelona de CoworkingSpain, plataforma d’espais de coworking i de cotreballadors, i Albert Cañigueral, fundador del blog ConsumoColaborativo.com i connector de OuiShare a Barcelona.

Tots els assistents es van interessar per aquesta manera de treballar, que té punts de contacte amb el treball col·laboratiu impulsat pel programa Compartim. El debat va ser ric i les propostes engrescadores, com ara l’oferta de crear un laboratori per experimentar el treball col·laboratiu entre Administració i la comunitat MOB.

Públic a la sessió sobre coworking al CEJFEEl funcionament és senzill. Es disposa d’un gran espai on es lloguen taules i equips informàtics, si cal, a mitja jornada o a jornada completa (24 h). Allà els professionals desenvolupen els seus projectes, però s’organitzen activitats i es dediquen espais perquè les persones es puguin conèixer i crear comunitat. Els professionals provenen de diversos camps del coneixement: dissenyadors, informàtics, arquitectes, periodistes, etc. que poden aportar noves visions als projectes que es duen a terme a través d’aquesta connexió contínua que es crea a MOB.

A la sessió, també s’hi van debatre els límits a la creació que imposen les estructures jerarquitzades de grans empreses i organitzacions. Moltes veus insisteixen que les idees creatives i innovadores molts cops moren quan han de ser aprovades per estructures jeràrquiques que no tenen el coneixement suficient dels projectes que es proposen. El que cal és buscar la manera que pugui coexistir l’organització més horitzontal per a la creació i col·laboració, juntament amb l’organització jeràrquica, que ha de ser receptiva a noves propostes i fer confiança a les persones que volen desenvolupar projectes innovadors.

És per això que empreses més petites com les dels espais de coworking ho tenen més senzill a l’hora d’idear un servei i posar-lo al mercat sense intermediaris. El problema amb què topen, però, és la rigidesa del sistema administratiu, ja que no hi ha una figura jurídica que englobi les característiques flexibles del coworking, on en un mateix espai s’hi treballa, s’hi organitzen esdeveniments i exposicions, s’hi imparteix formació, s’hi fan activitats d’esbarjo, etc. En aquest sentit, cal que l’Administració doni resposta ràpida a les noves necessitats de la societat.

Aprofitant que la seu de MOB és molt a prop del Centre d’Estudis Jurídics, en acabar la sessió vam fer una visita en aquest espai i vam poder comprovar in situ l’ambient de creativitat que s’hi respira.

Joana Soteras

Joana Soteras

One thought on “Coworking

  1. El gran repte de l’Administració (i també de les empreses grans) és trobar un punt d’equilibri entre les estructures horitzontals imprescindibles perquè reïxi el coworking i les estructures verticals o jeràrquiques que en aquest tipus d’organitzacions són també imprescindibles per al seu bon funcionament

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s