Impressions sobre la II Mostra itinerant Sant Jordi DigiTale

El dia 23 d’abril donàvem inici a la II Mostra de relats en formats audiovisuals Sant Jordi DigiTale, organitzada pel programa AlfaDigital i la CoP TIC i Presó. El teatre del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona,  ple a vessar,  acollia les internes expectants per veure les obres de les seves companyes i conèixer també una selecció de les produïdes en altres centres penitenciaris.

Inauguràvem així la Mostra itinerant pels centres penitenciaris que hi han participat amb audiorelats, videorelats i dMagaZines i que ha constituït una experiència intensa, motivadora i molt rica en matisos: des de la il·lusió per veure la pròpia producció en pantalla gran i de forma compartida, fins als comentaris de les autores durant l’acte de lliurament de certificats expedits pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) i el reconeixement de l’esforç i dedicació de totes les participants.

El dies successius es van repetir escenes semblants en els CP Quatre Camins, CP Homes, CP Lledoners i CP Girona, que van acollir la Mostra amb el seu particular tarannà i disponibilitat, omplint biblioteques o auditoris, però amb idèntic entusiasme i emoció, posant de manifest, un cop més, que la riquesa del Sant Jordi DigiTale està en els productes, però també en la possibilitat de fer aquesta itinerància de les obres per tots els centres, cosa que dóna visibilitat als productes, fa possible la recepció càlida i el reconeixement a la creació.

Mesurar la dedicació, l’esforç, les competències desenvolupades, els sentiments remoguts, els descobriments de les pròpies capacitats, la creativitat posada en joc aquests dies és difícil. La quantificació només pot servir d’indicador del grau d’acceptació de la proposta. S’han presentat 30 audiorelats, 34 videorelats, 1 dMagaZine; hi han participat 6 centres penitenciaris i un centre educatiu de justícia juvenil, 100 interns i internes i 8 professionals.

La Mostra també es va completar amb una jornada al CEJFE en què es fomentava la reflexió al voltant de la proposta formativa de l’Àrea de Nous Projectes i Programes de Contingut Transversal de la Direcció General de Serveis Penitenciaris en què s’insereix aquesta iniciativa i que va incloure la intervenció d’ Oralia Paredes, especialista en comunicació i educació de la Universitat Autònoma de Barcelona qui va presentar la ponència “La màgia de la paraula. La narració com a mitjà d’expressió personal i eina per a descobrir el món”.

En definitiva, una experiència positiva que ens anima a continuar aprofundint en metodologies que ens ajudin a introduir transversalment les TIC en accions socioeducatives i a cercar noves formes de comunicació i aprenentatge.

Llista de reproducció de totes les obres presentades

Elena Martín
Elena Martín

2 thoughts on “Impressions sobre la II Mostra itinerant Sant Jordi DigiTale

  1. Moltes felicitats a AlfaDigital i a la CoP TIC i Presó per aquesta magnífica iniciativa, tan ben reeixida! La gran acceptació i resposta que ha rebut per part dels interns fa que ens trobem davant d’una activitat que cal consolidar

    M'agrada

  2. Gràcies pel teu comentari, Betlem. Efectivament, els resultats ens anima a continuar. Creiem que la Mostra ha servit per tastar algunes de les possibilitats que els relats audiovisuals tenen per dur a terme tasques socioeducatives i per obrir noves portes. És un pas més que ens confirma que l’oferta formativa 2012-2013 del projecte AlfaDigital s’ajusta a les necessitats dels CP. Hem de continuar!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s