Valoració de la V Jornada d’Educadors i Educadores de Centres Penitenciaris

El dia 15 de maig vam celebrar la V Jornada d’Educadors i Educadores de Centres Penitenciaris. I sí, va ser una celebració. Una Jornada que vam dissenyar i preparar amb una mica de por. L’any 2012 no n’hi va haver, ja que les circumstàncies del moment feien aconsellable suspendre-la. Així que, un any després, no sabíem la resposta que tindria la nova convocatòria. A vegades oblido que formo part d’un gran col·lectiu (i no parlo de quantitat) de professionals motivats i implicats amb la seva feina que van respondre amb entusiasme i que van convertir la Jornada en una festa.

La participació va ser molt alta, uns 140 assistents que van ser molt receptius amb els nous productes presentats: el Programa de gestors culturals i el Programa d’educació intercultural 2.0. Dues propostes innovadores i molt engrescadores.

Carles XifraVa seguir la ponència de Carles Xifra,  “Educar per ser protagonistes”. Ens va parlar de l’aprenentatge servei, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

Una petita pausa va donar pas als 4 tallers programats:

– Saber comunicar, un espai per a descobrir nous recursos i recuperar-ne d’altres que ja tenim i no utilitzem.

– Com iniciar un grup de lleure des de la participació, per a conèixer (i posar en pràctica) el programa de gestors culturals en l’àmbit penitenciari.

– Ludoteques: una eina educativa i un projecte lúdic que dóna llibertat.

– Treballar en xarxa. Descobrir totes les possibilitats educatives de treballar en xarxa amb el programa d’educació intercultural a través de Moodle.

I després de la festa compartida toca reflexionar i decidir cap a on anem. Una cosa és segura: continuarem treballant per tirar endavant aquest projecte compartit, la comunitat, que ens enforteix com a col·lectiu i que ens fa créixer com a professionals.

Materials i presentacions de la Jornada

Moltes gràcies a tots i a totes, seguim en contacte.

Susanna Gracia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s