Allò que de debò importa a les comunitats de pràctica

Podem ser creatius, innovadors, exploradors de nous escenaris i contextos i estar en dinàmiques de progrés i canvi continu en les organitzacions, però algunes coses no canvien per molt que vulguem, i la realitat pot ser molt tossuda.

Això també passa en la implantació de comunitats de pràctica a l’Administració pública. Al programa Compartim, amb 8 anys de trajectòria aplicada a 40 comunitats diferents al llarg d’aquest període, ja sabem quins són els aspectes (per no dir problemes) sobre els quals hem d’insistir una vegada i una altra.

El context és el següent: amb motiu de la trobada presencial del mes de setembre dels e-moderadors (els líders de les comunitats) del programa Compartim per preparar la jornada anual que es fa al desembre, els vam formular una pregunta sobre quins temes, de debò, s’haurien de plantejar en aquest jornada per continuar guanyant impacte i fluïdesa a les CoP.

Els temes que van sortir són els de sempre, els de tota la vida: aquells que ja vam treballar a l’inici de l’experiència:

  • Incorporació de la CoP dins de l’organització
  • Dinamització en línia
  • Difusió i transferència real del coneixement
  • Avaluació i mètriques

Com podem interpretar això? No avancem i estem sempre donant voltes al mateix tema? O bé són temes que ens acompanyaran sempre i –com la pedra de Sísif– hem d’estar-hi a sobre una vegada i una altra mirant de trobar les respostes perquè mai es resoldran del tot?

La meva opinió és que dels quatre temes plantejats n’hi ha dos (els primers) que són cosubstancials a l’organització i que demanen de manera constant una dialèctica d’ajustament fina. Per què? Perquè depenen més de persones que de processos. El  factor humà, les persones en els seu rols, marca l’evolució. Això explica que en contextos similars hi hagi CoP que tenen èxit i n’hi hagi que no en tenen.

Pel que fa als altres dos (els darrers), sí que crec que poden quedar resolts definitivament (si és que alguna cosa és definitiva en aquesta vida) el mes de desembre amb les contribucions que es recullen a la nova publicació en què treballem.

De tota manera, pensem, i és l’orientació que hem donat a la jornada, que qualsevol resposta ha de venir de qui ho fa bé. Tenim bons exemples de CoP que, tot i que fan un plantejament específic de la seva comunitat, ens permeten explicar com ho han fet. Per això, l’enfocament de la trobada serà de cocreació i d’aprenentatge de les millors experiències.

Els e-moderadors d’èxit han acceptat el repte de parlar dels quatre temes esmentats. O sigui, esperem rebre el proper dilluns propostes d’experiències ben definides i amb vocació de poder ser generalitzables (amb les cauteles necessàries) a d’altres contextos.

Us prometem un resum dels resultats!

Jesús Martínez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s