dLibris: llegir, escoltar, mirar

El projecte DigiTale, portat per la CoP TIC i presó, discorre com un camí d’etapes, de racons i de revolts, d’aquells que es transiten sense pressa. Un camí d’enriquiments i aprenentatges, de descobriments, a vegades gairebé màgic.

Mirat en el seu conjunt, el camí del DigiTale comença amb l’escriptura i ens condueix als relats digitals. En el seu origen hi ha la imaginació, la creació, la fantasia i les experiències viscudes que es plasmen en el paper i deixen en paraules i frases les històries que volem contar, els sentiments, els pensaments que volem compartir.

En les següents etapes del camí ens hem retrobat amb les nostres veus: les històries escrites són llegides, la veu és enregistrada, a vegades una música de fons acompanya les paraules, també les imatges. Comença així l’etapa del camí que ens endinsa en el món digital i que en fusió amb els textos escrits fa néixer els audiorelats, els videorelats, els fotorelats, les narratives digitals…

Gaudim d’aquests relats en presència de les seves autores i dels seus autors i tornem a gaudir-ne en la distància, a través d’Internet. La imaginació, la creació, la fantasia i l’experiència viatgen també en el temps i l’espai, en la seva fusió amb el món digital.

Arribats a aquest punt estrenem una nova experiència DigiTale: la dels dLibris.

El nom recull el sentit de l’expressió llatina “de libris” -dels llibres- , que es resignifica en dLibris: la ‘d’ en aquest cas destaca que són, també, llibres digitals. Els dLibris són la síntesi de tot el camí del DigiTale, l’expressió de la fusió entre la imaginació creadora, l’escriptura i la producció digital. Tot plegat reunit en un petit llibre que es pot llegir i es pot escoltar o mirar.

Els dLibris contenen més sorpreses. Són llibres de paper de 5 pàgines de text i dues caràtules que s’imprimeixen amb mitjans senzills i “s’enquadernen” amb tècniques papiroflèxiques. El resultat és un petit objecte artesanal i únic, valuós tant pel seu contingut com per la seva forma, estètica i particularitats.

Però dLibris no és només llibres, sinó que és un petit projecte editorial. Pretén a més de donar a conèixer els relats creats per les internes i interns dels centres penitenciaris que participen en els tallers del projecte DigiTale, que les autores i autors pugin editar les seves obres. Els llibres es vendran a un preu molt accessible: en aquesta primera edició es vendran 4 llibres diferents per 5 euros. Els guanys aniran destinats a les autores i autors i a les internes que s’encarreguen de l’enquadernació.

En aquesta primera edició llençarem 6 dLibris diferents a partir de textos escrits per dones dels centres penitenciaris de Catalunya.

Els títols són:

–      Marta Cañas: Aprendiendo de la vida
–      Mariana Dyjament: Tres lunas
–      Montserrat Fortuny: Cuento medieval
–      Pilar Guitart: Utopía
–      Clara Eugenia Lemos Ruiz: La buitrera
–      Teresa: Solamente para ti

Presentarem la col·lecció dels dLibris durant la IV Mostra Sant Jordi DigiTale, mostra itinerant que inclou centres penitenciaris i centres culturals de la ciutat, per tal de fer conèixer la creació que sorgeix dins, fora (el programa estarà disponible a partir del 20 de març).

Si esteu interessats a adquirir alguns exemplars, per exemple per regalar per a la diada de Sant Jordi, contacteu-nos a nppct.dj@gencat.cat.

Julio Zino
Julio Zino

One thought on “dLibris: llegir, escoltar, mirar

  1. Gràcies per l’apunt i donar a conèixer aquesta activitat, per mi és essencial la creativitat, la il.lusió, la fantasia, motors que impulsen la vida i que també donen significat a les persones internes que escriuen.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s