Tecnologia 3D, si ho pots dibuixar, ho pots fer

L’equip Compartim celebrem aquest 2015 els 10 anys d’existència i com a prova tangible vam decidir que en comptes d’un 10 clàssic amb espelmes ho celebraríem amb un 10 personalitzat i imprès en 3D. I ens vam posar mans a l’obra. Quan vam fer la nostra particular recerca en aquest món digital no pensàvem que ens endinsàvem en un món tan senzill, proper i apassionant.

La primera sorpresa va ser la mida de les impressores. Les domèstiques són de mida sobretaula. Val a dir que també n’hi ha de professionals, molt més precises en el resultat, que poden tenir la mida d’una persona. El camp en què aquestes tenen molt espai per recórrer és l’àmbit de les pròtesis orgàniques, per exemple, el disseny d’una pròtesi auditiva, un implant odontològic o fins i tot hi ha l’experiència d’una peça que s’implantà en la tràquia d’un nadó.

Però pel que fa al “10” Compartim o per a qualsevol altre disseny senzill que ens poguéssim plantejar, una joguina, un objecte decoratiu, etc., vam descobrir que en teníem prou dissenyant l’objecte amb l’ordinador (això sí, el format ha de ser un fitxer CAD) i portar-lo a imprimir.

Aquí vam trobar-nos amb la segona sorpresa i és la diversitat de preus segons on preguntis. Entre els 20 euros per una figura d’uns 13 cm d’alçada als 130 per una de 20 cm, passant per l’àmplia gamma de l’únic empresari de Barcelona que imprimeix figures humanes en 3D, que determina el preu en funció de la mida. Els preus oscil·len entre els 99 i els 300 euros per miniatures de nosaltres mateixos.

Podem tenir impressores a casa? Doncs sí, i és que per a ús domèstic podem trobar al mercat impressores a un preu raonable, comparable al dels mòbils més sofisticats; fins i tot es pot adquirir un kit per muntar la impressora per uns 600 euros. Comparat amb els 30.000 d’una màquina de prototipatge ràpid, que és la que tradicionalment fan servir per construir peces d’automoció i aeronàutica, podem considerar que el preu és força assequible.

L’equip Compartim vam descobrir que podíem fer el disseny amb programari lliure i gratuït, fins i tot hi ha la possibilitat d’escanejar-lo en 3D i ja el tens a punt per imprimir. Una tercera opció és, un cop tens el disseny, adreçar-te al FabCafe del carrer Bailèn, una fàbrica de dissenyadors disposats a córrer riscos amb les tècniques més innovadores, on la impressió més bàsica costa 18 euros.

Amb tot això hem descobert que, si fem cas als més entusiastes, la impressió 3D és la que hi haurà a les llars del futur. Perquè ens permetrà dissenyar i tenir peces úniques, adaptades a les nostres necessitats i gustos. Des d’un pany de porta que ja no es fabrica, a una peça d’un electrodomèstic que ha fallat per obsolescència programada, un gerro per decorar o una joguina personalitzada (visiteu https://mymakie.com i podreu veure com fer nines al gust del consumidor).

La xarxa en parla, ja es poden trobar fòrums de persones expertes en impressió i d’altres que s’hi volen iniciar, l’ajuda és mútua, un fa el disseny però no té la impressora, l’altre té la màquina i s’ha trobat amb més d’un problema que un tercer li pot ajudar a solucionar. I és que sembla que la impressió 3D ha arribat per servir les necessitats del consumidor i la seva imaginació, gasta menys que un televisor, pot utilitzar un ampli ventall de materials, plàstics, metalls, resines i fins i tot menjar! Per construir peces, accessoris, joies, joguines, miniatures…, com diuen els seus seguidors “si es pot dibuixar, es pot fer”. Benvinguts, doncs, a la nova dimensió, a la dimensió 3D!

Glòria Canadell

Glòria Díaz Canadell

One thought on “Tecnologia 3D, si ho pots dibuixar, ho pots fer

  1. La impressió 3D és ja el present (malgrat no tenir encara adopció massiva a les llars, és clar), i està canviant de manera fonamental la relació entre els dissenyadors/creadors i els productors, atès que en molts casos els primers ja no requereixen dels serveis dels segons.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s