Teixint complicitats… prevenint conflictes. Una dècada del Programa de prevenció i mediació comunitària

Dimarts 6 d’octubre tindrà lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada la X Jornada de Prevenció i Mediació Comunitària, en el marc del programa Compartim. Farem un viatge en el temps, un viatge a les arrels, i veurem el camí recorregut pel Programa de prevenció i mediació comunitària (PMC), durant més d’una dècada, amb la presentació del llibre Teixint complicitats. Metodologies de suport a la prevenció.

Prevenció és un concepte extremadament simple que pressuposa que determinades actuacions en el present poden estalviar-nos problemes en el futur. És, sens dubte, un dels termes més utilitzats en l’àmbit del treball social i, en concret, en l’àmbit de la justícia juvenil. Però no sempre un concepte simple té una aplicació pràctica senzilla.

El Programa de prevenció i mediació comunitària és un programa especialitzat que dóna suport als municipis i consells comarcals en relació amb els conflictes on els joves tenen un paper rellevant. Posa l’accent en el paper de la comunitat, en els vincles, en les relacions entre professionals i amb les persones que s’atenen: “la manera com ens fa sentir que el que fem té una incidència directa en l’altre… és una dinàmica de retroalimentació”. Provocar connexions entre professionals, teixir una xarxa interprofessional en cada territori, posar en comú experiències i diversitat de perspectives, simplement buscar solucions tots junts, són els conceptes i les dinàmiques clau del Programa de PMC. Ara, després d’un llarg recorregut, toca escriure les receptes que hem perfeccionat durant aquests 10 anys per fer-ne un fons de coneixement durable sobre la prevenció de conflictes amb joves en l’àmbit comunitari.

El llibre Teixint complicitats recull tots aquests aspectes, mostra quina és la realitat actual del Programa i ofereix a tots els que treballen en conflictes i han de gestionar-los, en l’àmbit local, unes eines que s’han mostrat útils per obrir noves vies d’intervenció en la tasca comunitària, per teixir complicitats entre tots els actors implicats.

La publicació aviat estarà disponible català, castellà i anglès a l’apartat de Publicacions del Departament de Justícia. Us convidem a venir a la seva presentació: programa i inscripcions fins al 4 d’octubre.

Ana Nogueras i Robert Gimeno

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s