“Pares, jo no em separo”: full de ruta

La CoP Equip d’Assessorament Tècnic en l’Àmbit de Família, durant l’any 2013, vam iniciar el projecte de crear un decàleg de bones pràctiques de divorci, que es va materialitzar el 2014 en el pòster i díptic Pares, jo no em separo.

Durant aquest any hem creat i estem duent a terme la implementació de tallers de sensibilització adreçats a professionals que treballen amb famílies amb els objectius següents:

 • Donar a conèixer el decàleg Pares, jo no em separo als pares i als professionals que acompanyen un procés de separació o divorci.
 • Sensibilitzar respecte de les necessitats dels fills en un procés de separació o divorci.
 • Conscienciar de les conseqüències negatives que poden patir els fills en un procés de separació o divorci conflictiu.
 • Dotar els pares d’eines i estratègies saludables per al maneig d’una separació o divorci per tal d’ajudar a minimitzar l’impacte negatiu sobre els fills.
 • Convidar a la bona pràctica de la separació o divorci a aquells que han decidit triar aquesta opció.
 • Apoderar els professionals de diversos àmbits que intervenen amb famílies perquè puguin prevenir i detectar situacions de separació o divorci conflictives, i formar-los en eines i estratègies saludables, per tal que puguin acompanyar les famílies i assessorar-les.

Fins a la data s’han desenvolupat un total de 6 tallers, adreçats a diferents col·lectius professionals. Aquests tallers han estat impartits a:

 • La Fundació Hospital de Mataró
 • L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona
 • El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca de Sant Joan de Déu
 • El Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya
 • El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, de forma conjunta amb l’Equip d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de l’Eixample de Barcelona.

Tots ells han tingut una molt bona acollida i valoració; és per aquest motiu que ens proposem la continuïtat en la implementació de tallers, per tal de consolidar aquesta tasca, així com arribar a més professionals.

Així mateix, el mes de juny d’enguany vam celebrar la nostra jornada anual de bones pràctiques, en el context del programa Compartim de gestió del coneixement, per compartir la nostra experiència i reflexionar al voltant de tot el que suposa; també ens vam nodrir d’altres experiències que hem tingut oportunitat de conèixer i que es desenvolupen a la resta de l’Estat. En aquest sentit vam comptar amb la col·laboració de l’administració autonòmica andalusa i les municipals de Burgos, Algesires, Vitòria i Saragossa.

Les nostres línies de futur també inclouen la possibilitat d’oferir tallers adreçats a pares i mares en situacions de divorci contenciós, per fer una tasca preventiva respecte del patiment infantil que es produeix en aquestes situacions familiars.

Mercè Cartié

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s