Transferència de coneixement amb dispositius mòbils

music2

Avui dia tothom fa vídeos perquè, amb un nombre de mòbils equivalent a la població mundial, cada cop és més fàcil enregistrar imatges en qualsevol moment o en qualsevol lloc i, si volem editar-les, les podem compartir fàcilment a les xarxes socials. Malgrat que a alguns els pot semblar complicat, al mercat virtual hi ha moltíssimes aplicacions que ens fan veure el contrari. Ricardo Giménez Roig, director, realitzador i generador de continguts multimèdia, acaba d’impartir una formació al CEJFE sota el títol Transferència de coneixement amb dispositius mòbils, amb l’objectiu, justament, d’utilitzar aquest recurs en pro de la transferència de coneixement en l’entorn professional.

Segons Ricardo, els avantatges són evidents pels components de llibertat i flexibilitat en l’aprenentatge. “La inspiració no t’acompanya les vint-i-quatre hores del dia. Tanmateix, el fet de tenir un dispositiu mòbil a la butxaca fa que res s’escapi quan apareix una idea que necessites. I, si tens Wi-Fi, el mateix seient del metro o una cafeteria poden esdevenir el teu propi despatx”. De tota manera, aquest entusiasme contrasta amb la realitat ja que les experiències en aquest camp són escasses, tot i que a casa nostra n’hi ha alguna. “Si bé és cert –continua Ricardo, referint-se  a aquesta experiència– que encara no ha arrelat perquè falta formació en l’ús del mòbil com a eina professional de gravació i muntatge, tenim un exemple a BTV Televisió, on ja enregistren tots els reportatges informatius amb mòbils 4G”.

Tot i que pot semblar banal, abans de fer un vídeo és interessant seguir una planificació –com han fet sempre els professionals–, tenir clar què volem transmetre, a quin públic ens adrecem, quins recursos utilitzarem, preparar un guió i una estructura. Tot plegat, abans de posar-se a la feina. Un cop capturades les imatges, caldrà editar-les, i també serà un element clar l’àudio. I tot això, com ho podem fer? Ricardo assegura que “el món de les aplicacions és inacabable”. Aconsella assessorar-se bé abans de descarregar-se qualsevol aplicació, posar-la a prova i “si no l’utilitzes en una setmana, més val que l’eliminis”.

Tot i que adverteix que “allò que ara és tendència, potser demà passat ja no ho serà”, les recomanacions de l’expert, pel que fa a les aplicacions, són variades i diverses: Wevideo i Magisto per fer muntatge d’imatges des del mòbil; Sketchbook i Adobe Photoshop Sketch per dibuixar; Jukedeck per compondre música; Notegrahy per escriure idees amb estils tipogràfics que facin el text més bonic i atractiu; Piktochart per crear infografies –“és la bomba”, segons Ricardo–; Instagram i Pic Stitch per a fotografies i per fer collage; per inspirar-se, buscar idees visuals i atmosferes, Pinterest; per organitzar les idees i fer mapes mentals, Popplet; per emetre en directe via Twitter, Periscope, i, finalment, a Eduapps, hi trobareu moltes aplicacions vinculades al món de l’educació.

Si voleu saber més coses del que fa el Ricardo, podeu seguir-lo al seu perfil de Twitter @ricardogroig.

Image (2) gloria_canadell.png for post 6098

 

 

 

Glòria Díaz

Deixa un comentari